Μέλη

Εγγραφόμενοι σαν μέλη έχετε πρόσβαση στο αρχείο έκδοσης του περιοδικού μας. Ενσωματώνουμε σταδιακά κ άλλες υπηρεσίες προς τα μέλη μας. Μείνετε συντονισμένοι στον ιστοχώρο μας για νεώτερα!

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 176 επισκέπτες και κανένα μέλος

 

 

A5 ΑΡΘΡΟ Α no3 NEWSLET 37

1. Τάσεις Αγοράς


Η κυριαρχία της ποικιλομορφίας – Άνοδος των εργασιών μικρού τιράζ.

Σε όποιον τομέα του κόσμου των εκτυπώσεων κι αν εστιάσετε, οι εργασίες μικρού τιράζ γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Η 2η έκθεση τάσεων παγκοσμίως (2nd Global Trends Report) που παρουσιάστηκε στην περυσινή Drupa επιβεβαίωσε αυτήν την τάση, ενώ σήμερα οι αριθμοί δείχνουν ακόμη πιο πειστικοί. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εκτύπωση ετικετών να μετατρέψουν αυτήν την τάση σε ισχυρό ρεύμα επιχειρηματικών εσόδων;


Ανάγκη για διαφοροποίηση μέσω της ποικιλομορφίας

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εργασίες μικρού τιράζ σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση των παραγωγών-πωλητών και των καταναλωτών. Ενώ παλαιότερα οι μεγάλες εμπορικές εταιρείες ήθελαν να αναγκάσουν τους πάντες να χρησιμοποιούν ένα προϊόν ή υπηρεσία τους, τώρα ακολουθούν μια διαφορετική στρατηγική – επενδύουν στην ποικιλομορφία. Αντί να δημιουργούν ένα προϊόν για όλον τον κόσμο, παρουσιάζουν όσες περισσότερες παραλλαγές μπορούν, ώστε να απαντήσουν καλύτερα στις ανάγκες του κοινού στο οποίο στοχεύουν.

Προφανώς, κάθε μία από αυτές τις παραλλαγές των προϊόντων απαιτεί τη δική της εικόνα και ταυτότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συσκευασία, μέσω της οποίας τα προϊόντα μπορούν να ξεχωρίζουν αποτελεσματικά στα ράφια. Για τις επιχειρήσεις που εκτυπώνουν υλικά συσκευασίας και ετικέτες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη αύξηση της ποικιλομορφίας (SKU) αλλά με μικρότερους όγκους, τάση η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.


Η ανάδυση των τοπικών οικονομιών

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του όγκου των εκτυπώσεων μικρού τιράζ και ο οποίος σχετίζεται με τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία των τοπικών οικονομιών. Χάρη στην καθολική δημοφιλία των κοινωνικών δικτύων, ένας σημαντικός αριθμός μικρών εταιρειών κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς – για παράδειγμα, δείτε τις μικροζυθοποιίες στην περιοχή σας. Δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα η κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά εστιάζουν κυρίως σε ανθρώπους με πολύ συγκεκριμένο δημογραφικό προφίλ (σε επίπεδο κοινότητας ή περιφέρειας), οι οποίοι εκτιμούν την αυθεντικότητα και την ποιότητα.

 

 A5 ΑΡΘΡΟ Α no1 NEWSLET 37

 

2. Ψηφιακή Τεχνολογία VS Συμβατική


Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας για εκτυπώσεις μικρού τιράζ.

Ψηφιακή ή συμβατική τεχνολογία εκτύπωσης; Όταν το θέμα αφορά σε εργασίες εκτύπωσης μικρού τιράζ, οι επιλογές δεν είναι πολλές. Τα ψηφιακά συστήματα είναι πολύ πιο κατάλληλα για την παραγωγή εκτυπώσεων μικρότερου όγκου και μεταβαλλόμενων εκτυπώσεων, καθώς είναι πιο αποδοτικά και προσφέρουν αποτελέσματα με εξαιρετική εμφάνιση.


Αποδοτικά οικονομικότερη

Η ψηφιακή εκτύπωση για εργασίες μικρού τιράζ, είναι αποδοτικότερη οικονομικά. Πρώτα απ' όλα, δεν απαιτούνται κλισέ ή μήτρες εκτύπωσης, οπότε το κόστος προετοιμασίας είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Προφανώς, όταν δεν χρειάζεστε κλισέ ή μήτρες εκτύπωσης, δεν επιβαρύνεστε με το κόστος αποθήκευσής τους.


Παραγωγικότητα: Είναι ταχύτερη για εργασίες μικρού τιράζ

Η απουσία κλισέ ή μητρών εκτύπωσης σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής εκτυπώσεων μπορούν να εργάζονται πολύ πιο γρήγορα. Με δυο λόγια, κάθε φορά που έρχεται μια νέα εργασία, το μόνο που έχει να κάνει ο χειριστής του πιεστηρίου είναι να βρει το σχετικό αρχείο στον υπολογιστή και να πατήσει το κουμπί εκτύπωσης. Στη συμβατική τεχνολογία   χρειάζεται όχι μόνο η δημιουργία κλισέ ή μητρών εκτύπωσης, αλλά και προσεκτική διαχείριση των μελανιών, ενώ πρέπει να αναδιαμορφώνονται για κάθε νέα εργασία εκτύπωσης. Ο χρόνος διαμόρφωσης πριν από κάθε εργασία είναι πολύ μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα υψηλότερους χρόνους παράδοσης. Επιπλέον, η σταθερότητα μεταξύ ανατυπώσεων είναι καλύτερη με την ψηφιακή τεχνολογία, καθώς υπάρχουν λιγότερες παράμετροι έξω από το ψηφιακό πιεστήριο.


Προστιθέμενη Αξία: Εκτύπωση με μεταβλητά δεδομένα

Τα ψηφιακά πιεστήρια παρέχουν στις επιχειρήσεις παραγωγής ετικετών μεγαλύτερη ευελιξία, κυρίως όταν το θέμα έρχεται στις εκτυπώσεις με μεταβλητά δεδομένα. Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στον χειριστή να μην διακόπτει τη διαδικασία εκτύπωσης. Αντίθετα, όλες οι αλλαγές γίνονται κατά την παραγωγή, χωρίς απώλεια πολύτιμου χρόνου.


Ποιότητα

Αποτελεί παρανόηση ότι η ποιότητα των ψηφιακών εκτυπώσεων είναι υποδεέστερη των συμβατικών τεχνολογιών, όπως η όφσετ και η φλεξογραφία. Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή εκτύπωση υψηλής ανάλυσης έχει πραγματικά ωριμάσει, χάρη στην τεχνολογία ηλεκτροφωτογραφίας με ξηρό γραφίτη.

Σήμερα, μπορούμε με άνεση να δηλώσουμε ότι τα ψηφιακά πιεστήρια έχουν καλύψει τη διαφορά με τη συμβατική τεχνολογία στον τομέα του επιπέδου ποιότητας. Πράγματι, τα σύγχρονα ψηφιακά πιεστήρια μπορούν να παράγουν εικόνες υψηλότερης ποιότητας συγκρίσιμες με αυτές που παράγει η εκτύπωση όφσετ ή βαθυτυπίας. Σε ορισμένες αγορές, όπως αυτές των τροφίμων και καλλυντικών, η ψηφιακή παραγωγή αποτελεί την προτιμητέα μέθοδο, λόγω της μη τοξικότητας του ξηρού γραφίτη.

 

A5 ΑΡΘΡΟ Α no2 NEWSLET 37

 

3. Xeikon Ψηφιακή Ποιότητα


Ποιότητα 1.200 dpi

Η ποιότητα της εικόνας είναι ένα πολύπλοκο θέμα, που καθορίζεται από τον συνδυασμό εξοπλισμού, λογισμικού, αναλωσίμων και μεθόδων παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία ηλεκτροφωτογραφίας με ξηρό γραφίτη και η πραγματική ανάλυση 1.200 dpi (με μέγεθος κουκκίδας 21 μm) σε συνδυασμό με τη μεταβλητή πυκνότητα κουκκίδων βάθους 4 bit των συστημάτων Xeikon, προσφέρει στρωτά γεμίσματα και μίξεις χρωμάτων με πλούσιο βάθος χρώματος και σωστή απόδοση των λεπτών διαφορών στην αντίθεση. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή ακόμη και των πιο ζωντανών εικόνων. Τα πιεστήριά μας διαθέτουν πληθώρα αυτοματοποιημένων λειτουργιών ελέγχου ποιότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν απόδοση των χρωμάτων ομοιόμορφα, με ακρίβεια και με συνέπεια, όχι μόνο σε επίπεδο ετικέτας και μεταξύ ετικετών, αλλά και μεταξύ εργασιών και πιεστηρίων.

Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις ψηφιακής παραγωγής εκτυπώσεων έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα τεχνικών για τη περεταίρω βελτίωση της ποιότητας, όπως η προσαρμογή της συχνότητας ράστερ σε 130 ή 150 lpi ξεχωριστά για κάθε στοιχείο της σχεδίασης, που μπορεί να ενσωματωθεί αυτόματα στη ροή εργασίας με τα συστήματα Xeikon.


Γραφίτης
QA-I, ICE και Cheetah

Ένας άλλος αποφασιστικός παράγοντας για τη συνολική ποιότητα εκτύπωσης είναι ο ξηρός γραφίτης. Εδώ και πολλά χρόνια, η καθοδηγούμενη από τις ανάγκες της αγοράς επιστημονική έρευνα που διεξάγει η Xeikon διασφαλίζει τη συνεχή αναβάθμιση και βελτιστοποίηση των γραφιτών της εταιρείας, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των εφαρμογών των πελατών μας. Για παράδειγμα, ο γραφίτης QA-I είναι το πρώτο προϊόν γραφίτη/μελανιού ειδικά για ετικέτες και συσκευασίες. Αναπτύχθηκε για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου παραγωγής ετικετών και υλικών συσκευασίας, ο οποίος έχει υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων και την αντοχή στο φως, και χρησιμοποιείται στα συστήματα Xeikon Σειράς 3000.

Ο γραφίτης ICE παρουσιάστηκε το 2013 με στόχο να διευρύνει τη γκάμα των εφαρμογών για την παραγωγή ετικετών και υλικών συσκευασίας. Αυτός ο γραφίτης, ο οποίος βασίζεται στην τεχνολογία QA, χρησιμοποιεί διαφορετικό πυρήνα ρητίνης, που επιτρέπει τήξη σε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο για εκτυπώσεις σε υποστρώματα ευαίσθητα στη θερμότητα, όπως το PE και οι χάρτινες ετικέτες απευθείας θέρμανσης.

Η πιο πρόσφατη καινοτομία της Xeikon είναι ο γραφίτης Cheetah, ο οποίος αναπτύχθηκε για το Xeikon CX3. Το Xeikon CX3, που παρουσιάστηκε το 2015 και εκτυπώνει με μέγιστη ταχύτητα 30 μέτρα/λεπτό, είναι το ταχύτερο και παραγωγικότερο ψηφιακό πεντάχρωμο κυλινδρικό πιεστήριο μικρού πλάτους για ετικέτες μεταξύ των συστημάτων κορυφαίας ποιότητας που κυκλοφορούν στην αγορά. Για να διασφαλιστεί κορυφαία ποιότητα εκτύπωσης ακόμη και σε τόσο υψηλές ταχύτητες, τροποποιήθηκαν τα χαρακτηριστικά φόρτισης και η γεωμετρία μεταφοράς του γραφίτη.


Ποιότητα και αντοχή στο φως

Η αντοχή στο φως είναι ένα μέτρο της αντίστασης μιας εκτυπωμένης εικόνας στον αποχρωματισμό ή στο ξεθώριασμα που προκαλείται από τη μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του φωτός. Τα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι ενός καταστήματος ή σε μια αποθήκη συχνά εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως για πολλές ώρες. Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει τις χρωστικές ουσίες, προκαλώντας μείωση της φωτεινότητας της εικόνας με τον καιρό.

Και εδώ, η τεχνολογία της Xeikon διαπρέπει. Από την αρχή, η Xeikon επένδυσε σε γραφίτες υψηλής ποιότητας με εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της αντοχής στο φως, χωρίς πρόσθετο προστατευτικό φινίρισμα. Ο στόχος ήταν αυτό να επιτευχθεί για τα χρώματα CMYK και για τα πλακάτα χρώματα (με την εξαίρεση του πλακάτου μπλε, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ότι είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία). Διάφορες δοκιμές από ανεξάρτητους φορείς έχουν δείξει ότι όλα τα σύγχρονα χρώματα τετραχρωμίας της Xeikon καλύπτουν ή υπερβαίνουν τη διαβάθμιση 6 της Κλίμακας Blue Wool. Με άλλα λόγια, με τον γραφίτη Xeikon οι εκτυπώσεις σας θα δείχνουν ζωντανές στα ράφια για πάρα πολύ καιρό.

 

A5 ΑΡΘΡΟ Α no4 NEWSLET 37