Μέλη

Εγγραφόμενοι σαν μέλη έχετε πρόσβαση στο αρχείο έκδοσης του περιοδικού μας. Ενσωματώνουμε σταδιακά κ άλλες υπηρεσίες προς τα μέλη μας. Μείνετε συντονισμένοι στον ιστοχώρο μας για νεώτερα!

Επισκέπτες

We have 175 guests and no members online

 

 

Του Βασίλη Ζορμπά

 

ZORBAS 1 ALLPACK No86 1

 

4η βιομηχανική επανάσταση. Τα τελευταία χρόνια είναι η φράση που ακούγεται πιο συχνά σε συνέδρια, φόρουμ και ημερίδες. Βιβλία έχουν γραφτεί, που προειδοποιούν ότι η κοινωνία οδεύει με γρήγορους ρυθμούς σε ένα μέλλον όπου η ανθρώπινη εργασία δεν θα είναι απαραίτητη. Ήδη μέσα σε ελάχιστα χρόνια τα smartphones και τα αυτοκινούμενα οχήματα, από επιστημονική φαντασία έγιναν πραγματικότητα. Είναι αναμφισβήτητο ότι κάτι πολύ μεγάλο βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες θα επηρεαστούν, πιθανότατα περισσότερο και από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση του 1700. Εντούτοις παρόλο που έχουμε πολλές ενδείξεις για τις αλλαγές που επέρχονται, στο μεγαλύτερο βαθμό θεωρούμε ότι παραμένουμε ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις και θα παραμένουμε ανεπηρέαστοι στο άμεσο μέλλον. Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ο ρυθμός της αλλαγής, ο οποίος είναι όχι απλώς μεγάλος, αλλά και επιταχυνόμενος.

Ο όρος Industry 4.0 (Industrie 4.0) γεννήθηκε στην Γερμανία το 2011, στην προσπάθεια να προδιαγράψει στρατηγικές και σχεδιαστικές αρχές για το μέλλον της βιομηχανίας. Προδιαγράφει το λεγόμενο «έξυπνο εργοστάσιο», όπου συνδυασμός μηχανικών και υπολογιστικών συστημάτων επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους, εντός ή εκτός της επιχείρησης, δημιουργούν ψηφιακά αντίγραφα του φυσικού κόσμου και παίρνουν αποκεντρωμένες αποφάσεις -χωρίς δηλαδή να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Η λέξη «ρομπότ» που την έχουμε συνδυάσει με ένα ανθρωπόμορφο μηχανικό πλάσμα, στην πεζή πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα συρικνωτικό μηχάνημα που αλλάζει τύπο φιλμ, αναλόγως τα προϊόντα που του έρχονται από τη γραμμή παραγωγής, επικοινωνεί με την αποθήκη όταν βλέπει ότι του ξεμένει το φιλμ και στέλνει μήνυμα στον κατασκευαστή του όταν πάθει βλάβη, ζητώντας το απαραίτητο ανταλλακτικό. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να προβλέψει την βλάβη μέσω αισθητήρων και να ζητήσει σέρβις από τους μηχανικούς, πριν η βλάβη εκδηλωθεί. Ταυτοχρόνως κρατάει στοιχεία για όλες του τις δραστηριότητες και δημιουργεί κατανοητά reports για την απόδοσή του.

 

ZORBAS 1 ALLPACK No86 2

'

Το «ρομπότ» μπορεί να μην έχει καν μηχανική υπόσταση. Μπορεί να έχει τη μορφή ενός προγράμματος αποθήκης, που διαβάζει το φυσικό απόθεμα σε πραγματικό χρόνο, το συγκρίνει με το πρόγραμμα παραγωγής και υπολογίζει τις μελλοντικές ανάγκες. Στη συνέχεια εκτελεί αυτόματα ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για Α’ ύλες (ήδη υπάρχουν προγράμματα στην ελληνική αγορά), εκτελεί παραγγελίες, και στέλνοντας ταυτοχρόνως όλα τα απαραίτητα παραστατικά με email στους προμηθευτές.

 

Οι βασικές αρχές που διέπουν την Industry 4.0 είναι: 

Διαλειτουργικότητα (Interoperability): η ικανότητα μηχανημάτων, συσκευών, αισθητήρων και ανθρώπων να επικοινωνούν μεταξύ τους δια μέσου του Internet και του Ιντερνέτ των συσκευών (IoT- Internet of Things).

Διαφάνεια της πληροφορίας (Information Transparency): η ικανότητα των συστημάτων να δημιουργούν μια ψηφιακή εικόνα του φυσικού κόσμου, μέσω αισθητήρων, με σκοπό να μπορεί η πληροφορία να γίνει χρησιμοποιήσιμη από άλλα συστήματα ή από ανθρώπους.

Τεχνική υποστήριξη (Technical Assistance): η υποστήριξη των ανθρώπων στη λήψη αποφάσεων ή στην επίλυση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο και ταυτοχρόνως η φυσική υποβοήθηση των ανθρώπων σε εργασίες που είναι κουραστικές, επικίνδυνες ή χαμηλής αξίας.

Αποκεντρωμένες αποφάσεις (Decentralized Decisions): η ικανότητα των συστημάτων να λαμβάνουν αποφάσεις μόνα τους και να συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους χωρίς επιτήρηση ή παρέμβαση.

Στοιχεία και από τα 4 τα συναντούμε μεμονωμένα και σήμερα, σε παραδοσιακές βιομηχανίες. Είναι η εφαρμογή τους σε ένα ανώτερο επίπεδο και ο συνδυασμός όλων, που θα δράσει πολλαπλασιαστικά και θα οδηγήσει στην λεγόμενη επανάσταση.

Ένας νέος όρος που παίζει κρίσιμο ρόλο στην νέα βιομηχανική επανάσταση είναι το Internet των Συσκευών – Internet of Things. Είναι από τα βασικά συστατικά του μέλλοντος, όπως το Ιντερνέτ απετέλεσε παγκοσμίως την κύρια δύναμη για οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές τα τελευταία 20 χρόνια. Θα δουμε παρακάτω πως το ΙοΤ θα αποτελέσει βασικό συστατικό της επερχόμενης επανάστασης.

 

IoT (Internet of Things)

ZORBAS 1 ALLPACK No86 3

Εξέλιξη των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο Internet (σε εκατομμύρια). Gartner

 

Σήμερα υπάρχουν περίπου 10 δις συσκευές συνδεδεμένες με το Internet. To 2020 η πρόβλεψη είναι ότι θα είναι 20 δις. Αυτές οι συσκευές σήμερα είναι κυρίως τα οικιακές συσκευές, των οποίων η διείσδυση στις προηγμένες χώρες θα φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Η επόμενη έκρηξη θα είναι οι βιομηχανικές εφαρμογές και τα οχήματα. Η ικανότητα των συσκευών να αναγνωρίζουν την θέση τους, τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και να τις συνδυάζουν με τις ανάγκες των ανθρώπων, σε συνδυασμό με ικανότητα να συνομιλούν μεταξύ τους θα προσδώσουν στη βιομηχανία και στο εμπόριο πρωτοφανείς ικανότητες. Παράδειγμα: μία αυτόνομη παλέτα, σε ένα αυτόνομο φορτηγό, μπορεί να ενημερώνεται για την θέση της, και με την σειρά της να ενημερώνει την αποθήκη προορισμού για τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης. Κατά την άφιξή της να συνομιλεί με το αυτόματο ανυψωτικό για την θέση της ώστε να κατεβάσει αυτήν και όχι κάποια άλλη.

Για να συμβούν αυτά θα χρειαστεί να υπάρχουν έξυπνες συσκευασίες, έξυπνα ράφια, έξυπνα μέσα μεταφοράς. Όσο εξωτικό κι αν μας φαίνεται αυτό, στην πραγματικότητα συμβαίνει ήδη με όλο επιταχυνόμενο ρυθμό και αυτό γίνεται γιατί το κόστος των αισθητήρων πέφτει συνεχώς. Από τα απλά όπως ανιχνευτές barcodes και μίνι κάμερες που βρίσκονται παντού μέχρι τα πιο σύνθετα όπως αισθητήρες για 3D mapping του περιβάλλοντος χώρου, το κόστος των αισθητήρων πέφτει καθώς οι εφαρμογές γίνονται πιο διαδεδομένες και μεγαλώνει η αγορά. Ταυτόχρονα με τους αισθητήρες εξελίσσεται εξίσου γρήγορα το λογισμικό που επιτρέπει στις μηχανές υψηλού επιπέδου οπτική αναγνώριση, αναγνώριση του χώρου και αναγνώριση φωνής. Αν δεν το ξέρετε ήδη, μπορείτε να ψάξετε στο κινητό σας σκαναρισμένα έγγραφα πληκτρολογώντας «documents» στην εύρεση φωτογραφιών. Το επόμενο βήμα είναι το ρομπότ να σκανάρει το τιμολόγιο, να αναγνωρίζει από ποια εταιρία είναι και το ποσό και να κάνει καταχώρηση στο λογιστικό σύστημα. Και όλα αυτά να τα κάνει με το κόστος μιας μέτριας οικιακής συσκευής.

 

ZORBAS 1 ALLPACK No86 4
 Έξυπνα ράφια που συνδυάζονται με έξυπνες θέσεις αποθήκευσης

 

Ένας παράγοντας που επίσης οδηγεί σε ταχύτατη εξάπλωση του IoT είναι η αύξηση της συνδεσιμότητας στο Internet και η ευκολία σύνδεσης παντού μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και υποανάπτυκτες χώρες επενδύουν πρώτα σε υποδομές Internet παρά σε βασικές υποδομές διαβίωσης, όπως αποχέτευση. Είναι γιατί διαβλέπουν ότι μέσω αυτού υπάρχει ευκαιρία για προσέλκυση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων που θα συμπαρασύρουν το σύνολο της βιομηχανίας και συνεπώς της οικονομίας.

 

ZORBAS 1 ALLPACK No86 5

Εξέλιξη του μέσου κόστους αισθητήρων ($)

 

Ευκαιρίες

Η χώρα μας, όπως και άλλες μικρές χώρες της Ευρώπης δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την εξέλιξη της προηγούμενης βιομηχανικής επανάστασης. Ένας συνδυασμός παραγόντων αλλά και το υψηλό κόστος επένδυσης κάνουν την ελληνική οικονομία μη ανταγωνιστική σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών κλπ. Εντούτοις η ψηφιακή επανάσταση είναι μια ευκαιρία. Παραδείγματα όπως αυτό της Εσθονίας (Νο1 στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση) ή της Ινδίας (No1 στο mobile broadband) ή της Κίνας (Νο1 στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πολύ πάνω από τις ΗΠΑ), δείχνουν ότι το μέλλον φέρνει ανακατατάξεις στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. H τεχνολογία έφερε τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής και τον εκδημοκρατισμό της γνώσης. Μικρές εταιρίες όλο και περισσότερο κάνουν την έκπληξη, κερδίζοντας αγορές και προσφέροντας ευελιξία και καινοτομία. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης που έχουμε πετυχαίνοντας ένα ποιοτικό άλμα της οικονομίας.

 


ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΟΡΜΠΑ


Προφίλ Βασίλη Ζορμπά

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος ΜΒΑ Πανεπιστημίου Leicester UK. Από το 2000 ως το 2014 εργάστηκε στην Coca Cola Hellenic Bottling Company, σαν Υπεύθυνος περιβάλλοντος και έργων, Προϊστάμενος παραγωγής, Διευθυντής Προγραμματισμού Αναψυκτικού Ελλάδος και Διευθυντής Project. Συμμετείχε στον σχεδιασμό και υλοποίηση εφαρμογών του SAP για Προγραμματισμό Παραγωγής-Αποθήκης-Διακίνησης για 7 χώρες της CocaCola Hellenic. Ασχολήθηκε με επιτυχία με την διοίκηση παραγωγής, τον προγραμματισμό παραγωγής, την μείωση αποθεμάτων, την μείωση του μεταφορικού κόστους και κόστους αποθήκευσης, την βελτίωση του customer service, την ολοκλήρωση διαδικασιών forecasting, την δημιουργία δομών διοίκησης μεταξύ Supply Chain και πωλήσεων/μάρκετινγκ. Επίσης ηγήθηκε μεγάλων project που αφορούσαν τον επανασχεδιασμό και αναδιάταξη όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας και την ενσωμάτωση της Κύπρου σε κοινό Supply Chain με την Ελλάδα.  
Από το 2014 δραστηριοποιείται σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Παρέχει σε εταιρίες υποστήριξη σε θέματα συστημάτων διοίκησης, δομών διοίκησης, οικονομικού προγραμματισμού και προγραμματισμού παραγωγής, συστημάτων απόδοσης, ελέγχου αποθέματος, logistics, διοίκησης πωλήσεων, customer service, αξιολόγησης προσωπικού  και μείωσης κόστους. Επίσης υποστηρίζει εταιρίες σε θέματα στρατηγικής και επιχειρησιακών πλάνων, πληροφοριακών συστημάτων (ERP), budgeting και reporting.
Είναι μέλος ομάδας στελεχών της βιομηχανίας που αναμορφώνει την λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από το 2015 είναι partner στην εταιρία Verallis με αντικείμενο την μείωση κόστους.

e-mail:vzorbas@inpractice.gr
https://www.linkedin.com/in/vasilis-zorbas-b2652a5/