OK COMPOST: Σχήματα πιστοποίησης της βιοαποικοδομησιμότητας των πλαστικών

0
5548

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 επισκέπτες και κανένα μέλος

 

 

Καθώς η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και με τα πλαστικά σκουπίδια να αποτελούν το 60-80% των απορριμμάτων που έχουν αποτεθεί στη θάλασσα, το ζήτημα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το πλαστικό που καταλήγει στη θάλασσα αποσυντίθεται σε ολοένα και μικρότερα σωματίδια και γίνεται μέρος της τροφικής αλυσίδας, απειλώντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ παράλληλα συχνά καταλήγει στο πιάτο μας. Είναι εντυπωσιακό ότι στο διάστημα 2002-2013, η ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικού αυξήθηκε από 204 εκατομμύρια τόνους σε 299 εκατομμύρια τόνους. Νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στην κατάργηση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης και αποτελεί σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της ρύπανσης από το πλαστικό. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η προώθηση της χρήσης βιοδιασπώμενων πλαστικών.

Τα βιοπλαστικά, είναι πλαστικά τα οποία προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές βιομάζας, όπως φυτικά λίπη και έλαια, παράγωγα ζάχαρης, άμυλο αραβοσίτου, κυτταρίνη, άχυρο, ξύλα, απορρίμματα τροφίμων, αγροτικά υποπροϊόντα κ.λ.π. Παράγονται επίσης από χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια και άλλα δοχεία με τη χρήση μικροοργανισμών.

Αντιθέτως, τα κοινά πλαστικά προέρχονται από μη ανανεώσιμες πηγές όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Η παραγωγή τέτοιου είδους πλαστικών απαιτεί μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων και εκλύει περισσότερα αέρια που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από ό, τι η παραγωγή βιοπλαστικών.

Όμως, δεν είναι όλα τα βιοπλαστικά, βιοδιασπώμενα ή βιοαποικοδομήσιμα πιο εύκολα από τα πλαστικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.Γενικά, όλα τα πλαστικά είναι αποικοδομήσιμα (degradable), ακόμα και τα παραδοσιακά πλαστικά, αλλά μόνο και μόνο επειδή μπορούν να διασπαστούν σε μικροσκοπικά σωματίδια ή σκόνη, δεν σημαίνει ότι τα υλικά θα επιστρέψουν ποτέ στη φύση.Ορισμένα πρόσθετα στα παραδοσιακά πλαστικά συμβάλλουν στην πιο γρήγορη υποβάθμισή τους. Τέτοιου είδους είναι τα φωτοαποικοδομήσιμα πλαστικά τα οποία διασπώνται πιο εύκολα στο φως του ήλιου και τα οξο-αποικοδομήσιμα πλαστικά τα οποία αποσυντίθεται πιο γρήγορα όταν εκτίθενται σε θερμότητα και φως.

Αντιθέτως, τα βιοαποικοδομήσιμα (biodegradable) πλαστικά μπορούν να διασπαστούν πλήρως από μικροοργανισμούς και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, σε νερό, διοξείδιο του άνθρακα και λίπασμα, εντός λίγων εβδομάδων ή μηνών. Τα βιοπλαστικά που δεν βιοαποικοδομούνται γρήγορα λέγονται “ανθεκτικά”, ενώ ορισμένα βιοπλαστικά που κατασκευάζονται από βιομάζα που δεν μπορούν εύκολα να διασπαστούν από μικροοργανισμούς θεωρούνται μη βιοαποικοδομήσιμα.

Κομποστοποιήσιμα (compostable) θεωρούνται εκείνα τα πλαστικά τα οποία μπορούν να βιοαποικοδομηθούν και να λιπασματοποιηθούν σε μία μονάδα κομποστοποίησης. Κατά τη διεργασία αυτή, οι μικροοργανισμοί διασπούν το βιοπλαστικό πλαστικό σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό, ανόργανες ενώσεις και βιομάζα, χωρίς να αφήνουν τοξικά κατάλοιπα. Δεν είναι όμως όλα τα βιοαποικοδομήσιμα προϊόντα κομποστοποιήσιμα. Ένα βιοαποικοδομήσιμο προϊόν μπορεί να διασπαστεί από μικροοργανισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν αυτό μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα καλής ποιότητας. Ένα βιοαποικοδομήσιμο προϊόν πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις προκειμένου να είναι “λιπασματοποιήσιμο” (σύμφωνα με το πρότυπο EN 13432).

Οι όροι “βιοαποικοδομήσιμο” και “κομποστοποιήσιμο” συχνά συγχέονται. Επιπλέον, η βιοαποικοδομησιμότητα και η λιπασματοποίηση εξαρτώνται σε [πολύ μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον, όταν ένα προϊόν διασπάται. Ο βαθμός βιοδιασπασιμότητας και κομποστοποιησιμότητας κάθε πλαστικού εξαρτάται από τη φύση του αλλά σχετίζεται άμεσα με την επιθετικότητα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Κάθε περιβάλλον (βιομηχανική μονάδα κομποστοποίησης, χώμα, νερό, κ.λ.π.) έχει διαφορετικές θερμοκρασίες και μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε ποικίλους ρυθμούς βιοαποικοδόμησης. Η θερμοκρασία σε μια βιομηχανική βιομηχανία κομποστοποίησης για παράδειγμα είναι η υψηλότερη αφού το περιβάλλον είναι το πιο επιθετικό προς το βιοαποικοδομήσιμο υλικό. Παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό και το βαθμό κομποστοποιησιμότητας ενός πλαστικού μπορεί να είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά του (π.χ. επιβράδυνση της διαδικασίας επειδή το προϊόν είναι πολύ παχύ) ή τα χημικά του χαρακτηριστικά (π.χ. επειδή περιλαμβάνει χημικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα τα οποία εμπεριέχονται στο τελικό αποτέλεσμα της βιοδιάσπασης).

Η σημερινή αγορά των βιοπλαστικών χαρακτηρίζεται από δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης και ισχυρή διαφοροποίηση. Όμως, πόσο βιοαποικοδομήσιμα και πόσο κομποστοποιήσιμα είναι τα πλαστικά; Στο ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν τα σχήματα πιστοποίησης της βιοαποικοδομισιμότητας και της κομποστοποιησιμότητας των πλαστικών. Το OK Compost είναι το πλέον αναγνωρισμένο παγκόσμιο σύστημα πιστοποίησης βιοπλαστικών.

 

Το σχήμα πιστοποίησης OK Compost περιλαμβάνει στις ακόλουθες κατηγορίες:

 Το OK BIODEGRADABLE SOIL που αφορά στην πιστοποίηση της κομποστοποιησιμότητας προϊόντων στο έδαφος. Το σχήμα αυτό έχει ως κύρια εφαρμογή τον αγροτικό και τον κηπευτικό τομέα (π.χ. γεωϋφάσματα, γλάστρες, κλπ).

 Το OK BIODEGRADABLE WATER που αφορά στην πιστοποίηση της βιοπαοικοδομησιμότητας προϊόντων στο νερό. Το σχήμα αυτό έχει ως κύρια εφαρμογή την πιστοποίηση της βιοπαοικοδομησιμότητας προϊόντων σε ένα φυσικό περιβάλλον γλυκού νερού και έχει ως σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων πλαστικών σε ποτάμια, λίμνες ή οποιοδήποτε φυσικό γλυκό νερό.

 Το OK BIODEGRADABLE MARINE που αφορά στην πιστοποίηση της βιοπαοικοδομησιμότητας προϊόντων στη θάλασσα. Το σχήμα αυτό έχει ως κύρια εφαρμογή την πιστοποίηση της βιοπαοικοδομησιμότητας προϊόντων στο θαλασσινό νερό και έχει ως σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων πλαστικών στη θάλασσα.

 Το OK BIODEGRADABLE HOME που αφορά στην πιστοποίηση της βιοπαοικοδομησιμότητας προϊόντων σε οικιακό περιβάλλον (π.χ. στον κήπο ενός σπιτιού). Λόγω του σαφώς λιγότερου επιθετικού περιβάλλοντος ενός σε σχέση με ένα άλλο περιβάλλον, η κομποστοποίηση στον κήπο είναι μια πολύ πιο δύσκολη και αργή διαδικασία.

 Το OK COMPOST INDUSTRIAL που αφορά στην πιστοποίηση της κομποστοποιησιμότητας προϊόντων σε μία βιομηχανική μονάδα κομποστοποίησης.

Οι συσκευασίες ή τα προϊόντα που φέρουν το σήμα OK COMPOST INDUSTRIAL είναι εγγυημένα ως βιοαποικοδομήσιμα σε μια βιομηχανική μονάδα κομποστοποίησης. Το μοναδικό σημείο αναφοράς για το πρόγραμμα πιστοποίησης είναι το εναρμονισμένο πρότυπο EN 13432: 2000. Κάθε προϊόν που φέρει το λογότυπο αυτό συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της οδηγίας 94/62 / ΕΟΚ για τις συσκευασίες και του εναρμονισμένου προτύπου EN 13432:2000. Επιπλέον, η TÜV AUSTRIA είναι ένας οργανισμός πιστοποίησης εξουσιοδοτημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοπλαστικών και μπορεί να απονέμει το λογότυπο Seedling σε προϊόντα που συμμορφώνονται με το πρότυπο EN 13432.


 

LOGO TUV HELLASΗ TÜV Austria Hellas, οδηγώντας τις εξελίξεις του κλάδου, παραμένει στο πλευρό των επιχειρήσεων διασφαλίζοντας την έγκαιρη ενημέρωση καθώς και την παροχή άρτιων υπηρεσιών πιστοποίησης, για όλες τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες εταιρείες που επιθυμούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους με βάση τα προαναφερόμενα σχήματα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της TÜV Austria, http://www.tuv-at.be/home/ ή  επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2015220920.