Η πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα

0
3924

 

Καίριο πλήγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχει καταφέρει η πανδημία, γεγονός που αναγκάζει τις εταιρείες του κλάδου να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που βίωσαν διαταραχές, σχεδιάζουν να αναπροσαρμόσουν ψηφιακά το μοντέλο λειτουργίας των εφοδιαστικών τους αλυσίδων.

Το 64% των στελεχών αναμένει επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και το 52% εδραίωση της αυτονομίας μέχρι το 2025Ακόμα και οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν σε μικρότερο βαθμό, σκέφτονται να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους σε τεχνολογία. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (machine learning), ενισχύονται στον κλάδο.

Προβληματισμό, πάντως,  προκαλεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν εξετάζουν τη χρήση καινοτόμων νέων τεχνολογιών, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, τα drones και οι τεχνολογίες προσομοίωσης (π.χ. digital twin). Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μέλλον των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι ψηφιακό και αυτόνομο. Οι επικεφαλής των λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας εκτιμούν ότι η πανδημία θα επιφέρει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού (64%) και την εδραίωση της αυτονομίας των εφοδιαστικών αλυσίδων (52%), μέχρι το 2025.

Αναφορικά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, το 59% των επιχειρήσεων έχουν δρομολογήσει πιλοτικές δοκιμές χρήσης της μηχανικής μάθησης ή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με ένα 36% να βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού των επενδύσεών τους.

Πλήγμα
Η υγειονομική κρίση έπληξε τρεις στις τέσσερις εφοδιαστικές αλυσίδες (72%), με μόλις 11% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (57%) αντιμετώπισαν λειτουργικές διαταραχές κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Πιο έντονα επλήγησαν οι κλάδοι της λιανικής (74%), των βιομηχανικών προϊόντων (82%) και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παρόλα αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το εύρημα ότι οι εταιρείες που βίωσαν αρνητικές επιπτώσεις, παρέμειναν προσηλωμένες στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με 92% να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις τεχνολογικές τους επενδύσεις.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται ωφελημένες, προέρχονται κυρίως από τον κλάδο των βιοεπιστημών, με το 74% να δηλώνει ότι συνέχισε ομαλά τη λειτουργία του. Ο βαθμός ετοιμότητας των επιχειρήσεων, αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, με μόλις 2% να απαντούν ότι είχαν προετοιμάσει επαρκώς την εφοδιαστική τους αλυσίδα για ανάλογες διαταραχές.

Πηγή: ΣΕΠΕ