Ετικέτα Ιταλικού κρασιού αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη

0
4915

Μετά από 37 χρόνια, οι ετικέτες των καλλιτεχνών και τα χαρτιά περιτυλίγματος που κοσμούν το Casanuova di Nittardi Chianti Classico κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύουν ένα “who’s who” του κόσμου της τέχνης.

Ζωγράφοι, γλύπτες και ποιητές – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νικητών του Βραβείου Νόμπελ – έχουν τιμήσει το οινοποιείο κάθε χρόνο, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση αιώνων που επιστρέφει στον πρώην ιδιοκτήτη του Michelangelo.

Η σειρά των έργων που βρίσκονται τώρα σε αυτή τη μοναδική συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έργα των Friedensreich Hundertwasser, Yoko Ono, Tomi Ungerer, Dario Fo, Pierre Alechinsky και Günter Grass.

Σύμφωνα με το οινοποιείο: “Μια άλλη πολιτιστική εικόνα συνδέει τις τάξεις με το νέο Casanuova di Nittardi, Vigna Doghessa Vintage 2017. Η φετινή ετικέτα και το χαρτί περιτυλίγματος, το οποίο τυλίγει κάθε μπουκάλι, είναι από το χέρι μιας εξαιρετικά πολύπλευρης προσωπικότητας που βοήθησε να διαμορφώσει την ιστορία της χώρας του: Μίκης Θεοδωράκης – συνθέτης, μουσικός, πολιτικός, θεωρητικός, φιλόσοφος, μαχητής της ελευθερίας.
Το 1964 απέσπασε διεθνή φήμη με τη μουσική του για τον Αλέξη Ζορμπά, την ταινία, προσαρμογή του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Η αξέχαστη σκηνή χορού στην οποία ο Anthony Quinn χορεύει το Sirtaki στην παραλία της

Κρήτης επηρέασε γενιές σε όλη την Ευρώπη – και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα.
Αυτή η ξεχωριστή διπλή πράξη, την οποία ο μεγάλος μαέστρος έχει αφιερώσει στον αμπελώνα Nittardi, είναι ένας φόρος τιμής στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.
Το Nittardi είναι ένα boutique οινοποιείο που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Chianti Classico, με αμπέλια στο Chianti Classico και στην Maremma.


Το Nittardi ήταν αρχικά ένας αμυντικός πύργος γνωστός ήδη από το 1183 με το όνομα «Νέκταρ του Θεού». Τον 16ο αιώνα, ανήκε στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελο Buonarroti, ο οποίος, το 1549, ζωγραφίζοντας την Καπέλλα Σιξτίνα έγραψε στον ανιψιό του Lionardo: «Θα προτιμούσα δύο βαρέλια κρασιού παρά οκτώ πουκάμισα». Ο Μιχαήλ Άγγελος έστειλε επίσης το κρασί Nittardi στη Ρώμη ως «γνήσιο δώρο στον Πάπα Ιούλιο ΙΙ». Σήμερα, προς τιμήν αυτής της παράδοσης, κάθε χρόνο παρουσιάζονται στον Πάπα τα πρώτα μπουκάλια του Nectar Dei, το κορυφαίο κρασί από τους αμπελώνες Maremma.

Ως φόρο τιμής στον πρώην ιδιοκτήτη του Michelangelo, ο μοναδικός συνδυασμός της τέχνης και του κρασιού εξακολουθεί να καλλιεργείται σήμερα στο Nittardi. Κάθε χρόνο ένας γνωστός καλλιτέχνης ζωγραφίζει την ετικέτα καθώς και το χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιείται για τις φιάλες κρασιού του Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa. Η συλλογή, που ξεκίνησε το 1981, περιλαμβάνει έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών.