Epson: Τεχνολογία + Τεχνη = Δημιουργία

0
5147

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Label Expo 2019, ο Δημήτρης Καραβασίλης και ο Γιώργος Τριανταφύλλου, εκπροσωπώντας το περιοδικό συσκευασίας All Pack Hellas, το οποίο για ακόμα μια φορά έδωσε το παρών στην σημαντική αυτή εκδήλωση για την ετικέτα, και όχι μόνο, συνάντησαν στο περίπτερο της Epson την καλλιτέχνιδα Sarah Hodgkins με την οποία είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση την οποία παραθέτουμε.


Αφορμή της συνάντησης αυτής αποτέλεσε η εντυπωσιακή γιγάντια τοιχογραφία που κοσμούσε το περίπτερο της Epson. Η ιδιαιτερότητα αυτής της τοιχογραφίας είναι ότι έχει δημιουργηθεί – κατασκευαστεί από χιλιάδες ετικέτες οι οποίες έχουν εκτυπωθεί από τις νέες πρέσες ψηφιακής εκτύπωσης SurePress. Οι συγκεκριμένοι εκτυπωτές προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης, ακρίβεια και ζωντάνια χρωμάτων. Είναι εύκολοι στη χρήση, αξιόπιστοι και με ταχύτητες 50 μέτρα το λεπτό.

Η κα Sarah Hodgkins δήλωσε για το συγκεκριμένο έργο: «Εμπνεύστηκα την όλη σύνθεση από την επιθυμία του να αποδώσω την ετικέτα με έναν τρόπο που θα κέρδιζε τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας ανάγνωση της εικόνας. Δημιούργησα λοιπόν ένα μωσαϊκό από ετικέτες. Χρησιμοποίησα την τεχνολογία ώστε να παράξω τέχνη. Πάντρεψα εν ολίγοις την τέχνη με την τεχνολογία.»


Η κα Sarah Hodgkins, πρόερχεται από το χώρο του interior design, απ’ όπου ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, εμπνευσμένη από τον τρόπο μεταμόρφωσης του κενού με την εναλλαγή καθρεπτών στο χώρο και συνεχίζει με πρωτότυπες ιδέες διακόσμησης. «Στη δουλειά μου πάντα εντάσσω κάποιο προσωπικό στοιχείο, δίνοντας του κατ’ αυτό τον τρόπο ταυτότητα.» Για το συγκεκριμένο έργο, μας μίλησε «για τις αντικειμενικές δυσκολίες και απαιτήσεις λόγω των μεγάλων διαστάσεων του έργου. Συνεργαζόμενη με την Epson, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πρωτότυπο, ο συνδυασμός μοντέρνας τέχνης και ετικέτας στον τομέα του interior design, της αρχιτεκτονικής και όχι μόνο, μπορεί να προσφέρει αρκετές λύσεις.» Στην ερώτησή μας αν θα σχεδίαζε και θα αναπαριστούσε κάποιο ελληνικό θέμα, μας απάντησε: «στη χώρα που γεννήθηκε το μωσαϊκό, θα το αφιέρωνα σε δυο ελληνικές θεότητες, τον Ποσειδώνα και την Αθηνά»

Της ευχηθήκαμε να πραγματοποιήσει την έμπνευσή της και την επιθυμία της.
Στο περίπτερο της Epson παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, νέα μοντέλα CW-C6000Ae, CW-C6000Pe, CW-C6500Ae και CW-C6500Pe. Αυτά προστίθενται στην ήδη επιτυχημένη σειρά ColorWorks, έχοντας ως στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, χημικών, κα., αφού έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εκτυπώσουν από μικροσκοπικές ετικέτες μέχρι μεγάλες και ανθεκτικές ετικέτες. Η σειρά περιλαμβάνει μοντέλα με αυτόματη λειτουργία κοπής (Ae) και λειτουργία peeler (Pe) ώστε να αφαιρείται αυτόματα η χάρτινη επένδυση της ετικέτας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και αυξάνοντας την παραγωγικότητα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η Epson ανακοίνωσε ότι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στις σειρές SurePress και ColorWorks , πληρούν τις προυποθέσεις σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ [(ΕΚ) αριθ. 1935/2004)], τον Κανονισμό Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP) [(ΕΚ) αριθ. 2023/2006], τον Κανονισμό σχετικά με την Ορθή Χρήση των Πλαστικών [(ΕΕ) 10/2011], ενώ συμπεριλαμβάνονται στο Ελβετικό Διάταγμα 9SR 817.023.21) που ορίζει τα υλικά επαφής με τρόφιμα για μελάνια εκτύπωσης συσκευασιών τροφίμων.

Στην Ελλάδα παρουσιάζεται μια εμφανή άνοδο στον τομέα της ετικέτας καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες μεταβάλλονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Μάλλιο,Business Account Manager της Epson Hellas: «Η ελληνική αγορά είναι εξοικειωμένη με την επιτυχημένη σειρά εκτυπωτών, ColorWorks, η οποία ουσιαστικά προσφέρει σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να τυπώνουν εσωτερικά εντυπωσιακές, έγχρωμες ετικέτες, σε όποια σχέδια και ποσότητα τους εξυπηρετεί κάθε φορά. Με την προσθήκη των νέων προϊόντων, CW-C6000 και CW-C6500, καλύπτουμε πλέον τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων, από πολύ μικρές, μέχρι μεγάλες παραγωγές και για όλα τα προϊόντα, από πολύ μικρά φιαλίδια, μέχρι ετικέτες ειδικών προδιαγραφών για χημικά προϊόντα. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, να απαλλαχθούν από περιττά έξοδα και stock ετικετών και να απελευθερωθούν, έχοντας πλέον ευελιξία εποχική, ποσοτική, κατά παραγγελία, ακόμα και διαφορετική ετικέτα, ανά προϊόν.»

Γιώργος Τριανταφύλλου