Κίνα-ΕΕ: Ετέθη σε ισχύ η συμφωνία για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις

0
3842

Η συμφωνία για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), η οποία υπεγράφη ανάμεσα στο Πεκίνο και τις Βρυξέλλες για την πιστοποίηση της προέλευσης προϊόντων, τέθηκε σε ισχύ από την 1η/3/2021, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Η συμφωνία αφορά 100 ευρωπαϊκά και 100 κινεζικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα που θα προστατεύονται από απομιμήσεις και σφετερισμό.

Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία ΕΕ- Κίνας, προστατεύονται περίπου 200 εμβληματικές ονομασίες αγροτικών τροφίμων της Ευρώπης και της Κίνας από απομίμηση και σφετερισμό, φέρνοντας αμοιβαία εμπορικά οφέλη και εισάγοντας στους καταναλωτές εγγυημένα, αυθεντικά προϊόντα από δύο περιοχές με πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση.

Ο κατάλογος των ελληνικών Γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα όπως το ούζο, το κρασί της Σάμου, τη φέτα,  το ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης, τις ελιές Καλαμάτας και τη μαστίχα Χίου.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών από σήμερα, η συμφωνία θα επεκταθεί για να καλύψει επιπλέον 350 ονόματα ΓΕ και από τις δύο πλευρές. Αυτά τα ονόματα θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια διαδικασία έγκρισης με τα ονόματα που καλύπτονται ήδη από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για σχόλια).

Στην κατηγορία αυτή για την Ελλάδα περιλαμβάνονται  : το τσίπουρο , η ρετσίνα Αττικής, η γραβιέρα Κρήτης, η κεφαλογραβιέρα, το ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης, το ελαιόλαδο Καλαμάτα, το ελαιόλαδο Λακωνία, το ελαιόλαδο Πεζά Ηρακλείου Κρήτης και ο κρόκος Κοζάνης.

Η κινεζική αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2020, η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, φθάνοντας τα 16,3 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου έως Νοεμβρίου.

Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών προϊόντων ΓΕ από την ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 9% κατ’ αξία, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών.

Οι Κινέζοι καταναλωτές εκτιμούν την ασφάλεια, την ποιότητα και την αυθεντικότητα των ευρωπαϊκών αγροτικών τροφίμων. Οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να ανακαλύψουν γνήσιες κινεζικές σπεσιαλιτέ χάρη σε αυτήν τη συμφωνία.

Η Κίνα και η ΕΕ θα συνεργαστούν τώρα με πολλά σχέδια συνεργασίας και προώθησης για να διασφαλίσουν την καλή εφαρμογή και επιβολή της συμφωνίας για την αγορά του άλλου, και την προώθηση των εμβληματικών ονομάτων τους.

Πηγή: http://www.seaop.gr