Η GOM, μέλος του ομίλου Zeiss, παρουσιάζει τον 3D σαρωτή GOM Scan 1

0
1888

                                            

Το 2019, η Zeis ανακοίνωσε την εξαγορά της GOM, ενός κορυφαίου παρόχου υλικού και λογισμικού για αυτοματοποιημένη τεχνολογία μέτρησης τρισδιάστατων συντεταγμένων. Με την εξαγορά αυτή η ZEISS διευρύνει οριστικά το χαρτοφυλάκιο βιομηχανικής μετρολογίας και διασφάλισης ποιότητας του τομέα της Βιομηχανικής Ποιότητας & Έρευνας. Τόσο η ZEISS όσο και η GOM έχουν σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες στην αγορά. Στόχος είναι να ενισχύσουν περαιτέρω από κοινού αυτή την ηγετική τεχνολογική θέση, ιδίως στον τομέα των οπτικών συστημάτων ψηφιοποίησης. Ο συνδυασμός των υπαρχόντων προϊόντων και λύσεων καθώς και οι κοινές καινοτομίες στο μέλλον θα θέσουν τα θεμέλια για τη διαμόρφωση και την είσοδο σε νέες αγορές.

Ο συνδυασμός του χαρτοφυλακίου προϊόντων της ZEISS με την οπτική τεχνολογία τρισδιάστατης μέτρησης της GOM έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και να διευρύνει την πρόσβαση στην αγορά για την Βιομηχανική Ποιότητα & Έρευνα. Η GOM προσφέρει λύσεις αιχμής για την ψηφιοποίηση επιφανειών με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, το οποίο καλύπτει τα πάντα, από επιτραπέζιους τρισδιάστατους σαρωτές μέχρι μηχανήματα τρισδιάστατης μέτρησης πλήρους κλίμακας, ικανά να επεξεργάζονται μεγάλα και βαριά αντικείμενα μήκους έως και 6000 mm, γεγονός που θα ενισχύσει τη ZEISS σε αυτόν τον τομέα.

Το 2020 εγκαινιάστηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της HandsOnMetrology.com, για τις εταιρείες που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα οφέλη της οπτικής τρισδιάστατης μετρολογίας στις διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου τους. Στην πλατφόρμα οι ειδικοί της μετρολογίας μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με σεμινάρια και οδηγίες – από την αποσυσκευασία μέχρι την πρώτη σάρωση και από την επιθεώρηση των εξαρτημάτων μέχρι την ανάλυση των δεδομένων. Οι τελικοί χρήστες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και παρέχουν πληροφορίες για διάφορους τομείς εφαρμογής των λύσεων μετρολογίας.

Για πρώτη φορά στην οπτική μετρολογία, μια πλατφόρμα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις τρισδιάστατης σάρωσης της GOM και της ZEISS που θα λύσουν διάφορα προβλήματα μέτρησης και προσφέρει πρακτικές συμβουλές. Η πλατφόρμα επικεντρώνεται στα νέα φορητά συστήματα μέτρησης της αγοράς. Αυτά τα συστήματα ξεχωρίζουν για τα ακριβή αποτελέσματα μέτρησης και επιτρέπουν την κινητή και ευέλικτη χρήση τους σε όλο το χώρο του εργοστασίου. Το λογισμικό GOM Inspect Suite είναι προεγκατεστημένο και υποστηρίζει τον χρήστη κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων και των αναλύσεων. Επίσης, καθοδηγεί τους χρήστες σε ολόκληρη τη ροή εργασιών από την τρισδιάστατη σάρωση έως την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης επιθεώρησης.

Η GOM παρουσιάζει τον εύχρηστο, αλλά ισχυρό τρισδιάστατο σαρωτή

GOM Scan 1: Το Επόμενο Μικρό Πράγμα

Κατασκευασμένο για να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγές και ελαφρύ, το GOM Scan 1 ζυγίζει μόλις 2,5 kg και έχει διαστάσεις 290 x 215 x 80 mm. Στους χρήστες παρέχεται μια ταξιδιωτική θήκη που χωράει όλα όσα απαιτούνται για την έναρξη της τρισδιάστατης σάρωσης, έτσι ώστε η μεταφορά του σαρωτή από εγκατάσταση σε εγκατάσταση να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

Ο νέος αισθητήρας GOM Scan 1 είναι ένας συμπαγής και φορητός σαρωτής 3D για την ψηφιακή καταγραφή αντικειμένων και την επίτευξη ακριβών τρισδιάστατων πλεγμάτων για εφαρμογές όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, η αντίστροφη μηχανική και ο έλεγχος διαστάσεων. Το σύστημα συνοδεύεται από το πιο πρόσφατο λογισμικό GOM, που καθοδηγεί τους χρήστες σε όλη τη ροή εργασίας.

Συνδυάζοντας την προσιτή τιμή και τη φορητότητα, το σύστημα σάρωσης μικρής κλίμακας αξιοποιεί την τεχνολογία μπλε φωτός της GOM και τις δυνατότητες επεξεργασίας πλέγματος για να παρέχει μια προσιτή διαδρομή προς την τρισδιάστατη σάρωση υψηλής ακρίβειας.

Το GOM Scan 1 απευθύνεται τόσο σε παραγωγούς-καταναλωτές όσο και σε επαγγελματίες μηχανικούς, και είναι κατάλληλο για μικρά έως μεσαίου μεγέθους εξαρτήματα σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η τρισδιάστατη εκτύπωση, η αντίστροφη μηχανική, ο ποιοτικός έλεγχος, η τρισδιάστατη μοντελοποίηση, η εκπαίδευση, η τέχνη και ο σχεδιασμός, ακόμη και η υγειονομική περίθαλψη.

Το GOM Scan 1 διαθέτει ένα συμπαγές σχήμα γεμάτο με προηγμένες τεχνολογίες. Από την τεχνολογία προβολής περιθωρίου της GOM έως την αρχή της στερεοφωνικής κάμερας, αυτός ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος για να παρέχει τρισδιάστατα δεδομένα με υψηλή ακρίβεια. Το ελαφρύ σύστημα είναι ο ειδικός για απλές και γρήγορες μετρήσεις μικρών και μεσαίων εξαρτημάτων – ακόμη και σε περιορισμένους χώρους. Το προεγκατεστημένο λογισμικό GOM Inspect μεταφέρει τα πλέγματα στο επόμενο επίπεδο, υποστηρίζοντας τους χρήστες να αποκτήσουν τρισδιάστατα δεδομένα εύκολα και γρήγορα. Για διαφορετικές εφαρμογές, το GOM Scan 1 διατίθεται με τρεις όγκους μέτρησης: 100, 200 και 400 mm οπτικού πεδίου.

Έτοιμο για εκτύπωση με έξυπνη επεξεργασία πλέγματος

Το GOM Scan 1 λειτουργεί με το GOM Inspect, το καθιερωμένο πρότυπο στην τρισδιάστατη μετρολογία, και υποστηρίζει εργασίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, η τρισδιάστατη απεικόνιση και η αντίστροφη μηχανική. Καταγράφει δεδομένα υψηλής ποιότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι ισχυρές λειτουργίες επεξεργασίας πλέγματος διευκολύνουν την αναπαραγωγή εξαρτημάτων, τη δημιουργία ακριβών τρισδιάστατων μοντέλων ή την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Οι λειτουργίες του λογισμικού επιτρέπουν στους χρήστες, για παράδειγμα, να εξομαλύνουν, να λεπταίνουν και να βελτιώνουν πολυγωνικά πλέγματα, να γεμίζουν τρύπες ή να εξάγουν γραμμές καμπυλότητας, επιτυγχάνοντας πολύ ακριβή πλέγματα που μπορούν να αποθηκευτούν σε πολλές κοινές μορφές. Η λειτουργία έξυπνης πολυγωνοποίησης δημιουργεί πλέγματα με την υψηλότερη δυνατή λεπτομέρεια, διατηρώντας παράλληλα το μέγεθος του πλέγματος εύκολα διαχειρίσιμο.

Ένας σαρωτής με τεχνολογία προβολής περιθωρίου ακριβείας με πραγματικά οφέλη

Βασισμένη στην τεχνολογία σάρωσης με μπλε φως της GOM, η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει λεπτομερή δεδομένα πλήρους πεδίου με μπλε φως στενής ζώνης και δύο ξεχωριστές κάμερες σε έξι εκατομμύρια σημεία ανά σάρωση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πηγή φωτός του σαρωτή επιτρέπει σύντομους χρόνους μέτρησης, ενώ φιλτράρει το φως του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την παραγωγή καθαρών τρισδιάστατων δεδομένων. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω ενός αισθητήρα που υπολογίζει και αντισταθμίζει τις αλλαγές στο φωτισμό του περιβάλλοντος.

Χάρη στην αρχή της στερεοφωνικής κάμερας, ο αισθητήρας αναγνωρίζει τις μεταβαλλόμενες συνθήκες περιβάλλοντος κατά τη λειτουργία και μπορεί να αντισταθμίσει αυτές τις αλλαγές. Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των δεδομένων μέτρησης, το λογισμικό του αισθητήρα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση βαθμονόμησης, την ακρίβεια μετασχηματισμού, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις κινήσεις των εξαρτημάτων.

Ένα σύστημα για την υποστήριξη ολόκληρης της ροής εργασίας

Το GOM Scan 1 με το GOM Inspect παρέχει ακριβή και ολοκληρωμένα αποτελέσματα μέτρησης, καθιστώντας τον έλεγχο τρισδιάστατων εξαρτημάτων χωρίς κόπο. Με το λογισμικό, οι χρήστες μπορούν εύκολα να εισάγουν και να ευθυγραμμίζουν αρχεία CAD και πλέγματος, να δημιουργούν συγκρίσεις επιφανειών ή ελέγχους διαστάσεων και να δημιουργούν αναφορές.

Το GOM Scan 1 διατίθεται σε τρεις όγκους μέτρησης (measuring volumes): MV 100 (100 x 65mm), MV200 (200 x 125mm) και MV 400 (400 x 250mm). Τα πρόσθετα εξαρτήματα περιλαμβάνουν ένα επιτραπέζιο τρίποδο για να στηρίζεται ο σαρωτής και μία επιτραπέζια περιστρεφόμενη βάση.

Τεχνικές προδιαγραφές και τιμολόγηση

Παρακάτω παρατίθενται οι τεχνικές προδιαγραφές για τον τρισδιάστατο σαρωτή GOM Scan 1. Το σύστημα είναι πλέον διαθέσιμο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια μέσω της Lino SA.

 GOM Scan 1 (100)GOM Scan 1 (200)GOM Scan 1 (400)
Πόντοι ανά σάρωση6 million6 million6 million
Απόσταση σημείων0.037 mm0.060 mm0.129 mm
Περιοχή μέτρησης100 x 65mm200 x 125mm400 x 250mm
Απόσταση εργασίας400 mm450 mm500 mm
Πηγή φωτόςLEDLEDLED
Βάρος2.5 kg2.5 kg2.5 kg
Διαστάσεις290 x 215 x 80mm290 x 215 x 80mm290 x 215 x 80mm
Μήκος καλωδίου5 m5 m5 m
ΣύνδεσηUSB 3USB 3USB 3