Άμεση βελτίωση παραγωγικότητας με μια απλή εφαρμογή

0
5731

H  ΚΟΡΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1979 ως διανομέας για τα εισαγόμενα σπορέλαια και σύντομα εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο εμφιαλωτή φυτικών ελαίων (Ελαιόλαδων και Σπορέλαιων) στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής προϊόντων, τροφίμων και άλλων προϊόντων.


Η ΚΟΡΕ Α.Ε εισήλθε στην αγορά του ελαιολάδου μετά το 1992, και αργά αλλά μεθοδικά δημιούργησε το δικό της δίκτυο προέλευσης με δεξαμενές αποθήκευσης και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, με επικεφαλής μια ομάδα ειδικών στην αγορά πρώτων υλών.
Διαθέτει ένα υψηλής τεχνολογίας εργοστάσιο τυποποίησης 20.000 λτρ / ώρα στα Ψαχνά Ευβοίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Παραγωγής είναι:
● Άμεση παρακολούθηση της παραγωγής
με κατανοητή απεικόνιση των δεδομένων
● Καταμέτρηση του ΟΕΕ σε πραγματικό χρόνο
● Καταγραφή των αιτίων των σταματημάτων
και των απωλειών
● Πλήρη reports και εντοπισμός ευκαιριών βελτίωσης
● Αύξηση του ωφέλιμου παραγωγικού χρόνου, αποδοτικότερη χρήση των παραγωγικών πόρων
● Αποτελεσματική διάγνωση των προβλημάτων
● Εστιασμένη προληπτική συντήρηση
● Καταγραφή της φύρας
● Αποτελεσματικότερη λειτουργία
της γραμμής παραγωγής
● Συγκριτική αξιολόγηση απόδοσης
● Ανάπτυξη κουλτούρας διαρκούς βελτίωσης

Η Eταιρεία αποφάσισε να εφαρμόσει τη λύση της EVOCON.
Είναι η cloud εφαρμογή από την Εσθονία, που καταγράφει αυτόματα τα δεδομένα της παραγωγής και τα απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας απεριόριστη δυνατότητα παρακολούθησης, ανάλυσης και εντοπισμού ευκαιριών βελτίωσης.

Η επιλογή της εφαρμογής EVOCON έγινε λόγω της απλότητας και της πληρότητας της. Αξιοποιήθηκε η ευκαιρία δωρεάν δοκιμής για 1 μήνα, έγινε εκπαίδευση του προσωπικού διάρκειας 30’ και εγκαταστάθηκε σε μια γραμμή του εργοστασίου σε 10’, χρόνος επαρκής για την εγκατάσταση ενός μικρού logger με σύνδεση στο internet και ενός φωτοκύτταρου. Η δοκιμή ξεκίνησε στις 10/7/2019

Αμέσως, η Εταιρεία άρχισε να απολαμβάνει:

Οθόνη χειριστή με πλήρη απεικόνιση παραγωγής, μικροσταματημάτων, σταματημάτων, εξέλιξη παρτίδας, ταχύτητα, ΟΕΕ, στοχοθέτηση κλπ.

Dashboards προσαρμοζόμενα από κάθε χρήστη, με απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο του ΟΕΕ, των σταματημάτων, των ποσοτήτων κλπ. για όλες τις γραμμές παραγωγής
Απεριόριστη δυνατότητα reporting για ΟΕΕ, αξιοποίηση χρόνου, ποσότητες, σταματήματα, ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα, έτος και ανά γραμμή, ανά προϊόν, ανά βάρδια κλπ.

Τα αποτελέσματα έγιναν αμέσως αντιληπτά:
● Βελτίωση του ΟΕΕ
● Εστιασμένες ενέργειες συντήρησης
● Αξιοποίηση, και όχι σπατάλη πόρων
● Ποσοτικοποίηση της φύρας
● Ολοκληρωμένη εικόνα
της παραγωγικής διαδικασίας
● Άμεσος και γρήγορος έλεγχος της ημερήσιας παραγωγής
● Συνεχής βελτίωση
Μετά την ολοκλήρωση της δωρεάν δοκιμής, η Εταιρεία προχώρησε στην κανονική χρήση της εφαρμογής, καταβάλλοντας μηνιαία συνδρομή στην EVOCON. Σταδιακά θα επεκτείνει τη χρήση της και στις 4 γραμμές παραγωγής, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιήσει και τη δυνατότητα της εφαρμογής να μετράει αυτόματα και τις απορρίψεις.

 

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση του Τεχνικού Διευθυντή της ΚΟΡΕ ΑΕ κ. Νίκου Τζανόπουλου, στην ημερίδα “Industry 4.0, Εργαλεία & Λύσεις για την Παραγωγή και Συσκευασία Τροφίμων”. Σπύρος Βαμβακάς