Νέα εγκατάσταση συστήματος ψηφιακού φινιρίσματος MGI στην Ελλάδα

0
5537

Η «Εκδόσεις Σαϊτη Α.Ε.» επένδυσαν σε MGI JETVARNISH 3DS

Το ψηφιακό φινίρισμα κερδίζει ολοένα έδαφος στην Ελληνική αγορά και οι επιχειρήσεις του χώρου των εκτυπώσεων και συσκευασίας περιλαμβάνουν στο επενδυτικό τους πλάνο κάποιο μοντέλο finishing, ενώ μετράμε ήδη τις πρώτες εγκαταστάσεις. Δύο από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο εξάμηνο σε δύο εταιρίες στην Αττική με διαφορετικό αντικείμενο εργασιών, που εμπιστεύτηκαν την τεχνολογία MGI.

Πρώτη εξ’ αυτών η «Εκδόσεις Σαϊτη Α.Ε.», που δραστηριοποιείται εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες στο χώρο των εκδόσεων με εξειδίκευση τις εκκλησιαστικές εκδόσεις, ημερολόγια και εικόνες. Έχοντας αναλάβει την εξυπηρέτηση των αναγκών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει επεκτείνει την παραγωγική της δραστηριότητα και σε ειδικές κατασκευές (σταντ, πινακίδες, ταμπέλες), ψηφιακά βιβλία, είδη δώρων, πασχαλινά κ.α. Διαθέτει αναλογικό και ψηφιακό εκτυπωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών πιεστηρίων φύλλου και large format εκτυπωτών, καθώς και πλήρη εξοπλισμό postpress.

Η χρυσοτυπία ως φινίρισμα χρησιμοποιούνταν ήδη σταθερά στα εξώφυλλα των εκκλησιαστικών βιβλίων, σε ημερολόγια και εικόνες που παράγει εσωτερικά η επιχείρηση με παραδοσιακό τρόπο, με φιλμ και κλισέ. Ενώ οι εργασίες μεγάλων τιράζ δικαιολογούσαν το κόστος prepress και το χρόνο προετοιμασίας, δεν υπήρχε η ευελιξία που απαιτούσαν κάποιες εποχικές ή limited εκδόσεις αλλά και η εξέλιξη και διαφοροποίηση της παραγωγής. Με μια τεράστια ποικιλία εργασιών, η συνεχής ζήτηση δειγμάτων γέννησε κατ’ αρχάς την ανάγκη ενός ψηφιακού συστήματος για την παραγωγή αυτών. Η έρευνα αγοράς ξεκίνησε πριν τέσσερα περίπου χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι υπεύθυνοι της «Σαϊτη Α.Ε.» μελέτησαν προσεκτικά τις διαθέσιμες λύσεις στην αγορά, καταλήγοντας στην ώριμη πλέον και δοκιμασμένη τεχνολογία της MGI.

Από τον πρώτο μήνα της εγκατάστασης του, το JETVARNISH 3DS & iFOIL-S ενσωματώθηκε ομαλά στην παραγωγή, διεκπεραιώνοντας σε πρώτη φάση τις ειδικές εργασίες μικρού τιράζ και τους δειγματισμούς. Η ευκολία χειρισμού – με σύντομη εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού – η ταχύτητα ολοκλήρωσης των εργασιών αυθημερόν,  χωρίς τους νεκρούς χρόνους προεκτύπωσης αλλά και το άψογο ποιοτικό αποτέλεσμα οδήγησε γρήγορα στην πλήρη ενσωμάτωση του συστήματος. Χάρις στις δυνατότητες ψηφιακής αναπαραγωγής οποιουδήποτε σχεδίου, όσο περίπλοκο και αν είναι αυτό, στη δυνατότητα foil-on-foil και μπομπέ ανάγλυφου με βερνίκι ή foil, οι εφαρμογές του μηχανήματος διαφοροποιούνται σε σχέση με την συμβατική μέθοδο με τα κλισέ, προσφέροντας νέα, καινοτόμα προϊόντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λαμπάδες με χρυσοτυπία που παρήγαγε η εταιρία για το Πάσχα, σε διαφορετικά σχέδια με περίτεχνους, χριστιανικούς διάκοσμους και μοτίβα της φύσης. Τα σχέδια εκτυπώθηκαν ψηφιακά σε plotter, σε αυτοκόλλητο βινύλιο το οποίο στη συνέχεια κόπηκε σε φύλλα που περάστηκαν από το JETVARNISH 3DS. Χάρις στο επαναστατικό σύστημα AIS SmartScanner© τεχνολογίας Touchless Sheet Registration, ξεπεράστηκαν οι όποιες αδυναμίες της ψηφιακής εκτύπωσης σε large format εκτυπωτή και η μηχανή βρήκε αυτόματα τις συμπτώσεις για την εφαρμογή βερνικιού και hot foil σε κάθε φύλλο ξεχωριστά. Το project, με τα πολλά και διαφορετικά σχέδια, δεν ήταν πρακτικά δυνατό να πραγματοποιηθεί συμβατικά.

Η ψηφιακή διαδικασία εφαρμογής εφφέ χρυσοτυπίας με το MGI JETVARNISH 3DS & iFOIL-S έχει σημαντικά μικρότερο χρόνο και κόστος παραγωγής – έως και κλάσματα σε σχέση με τη συμβατική. Το σύστημα AIS μειώνει επιπλέον έως και κατά 80% τον χρόνο που ξοδεύει ο χειριστής  για να επιτύχει σωστές συμπτώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το MGI JETVARNISH 3DS  και την ολοκληρωμένη σειρά λύσεων εκτύπωσης & φινιρίσματος της MGI επικοινωνήστε με τη GRAPHCOM, επίσημη αντιπρόσωπο.