Labels & Packaging Innovation 2019:Νέες επαναστατικές ψηφιακές λύσεις από την Bobst

0
5755

Τριάντα (30) γραμμάρια. Ο μαγικός αριθμός της ποσότητας μελάνης που απαιτείται για τη λειτουργία του νέου συστήματος Ink-on-Demand (IoD) που παρουσίασε η Bobst κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ετικέτες και Καινοτομίες Συσκευασίας» η οποία πραγματοποιήθηκε 1-4 Απριλίου στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Η όλη εκδήλωση κινήθηκε και πρότεινε λύσεις σε τρεις βασικές ανάγκες της βιομηχανίας:

  • Βελτίωση του time-to-market
  • Εγγύηση της ομοιομορφίας των χρωμάτων
  • Έλεγχος και διαρκής παρακολούθηση της ασφάλειας των συσκευασιών τροφίμων

Ο προμηθευτής των μηχανημάτων και των υπηρεσιών για τους παραγωγούς συσκευασιών και ετικετών, της βιομηχανίας χαρτονιού, του κυματοειδούς χαρτονιού και των εύκαμπτων υλικών, παρουσίασε επίσης το DigiColor, το νέο σύστημα το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το Delta Ε του χρώματος σε πραγματικό χρόνο κατά την εκτύπωση. Είναι οι τρεις απαντήσεις που η Bobst σε συνεργασία με την Mouvent και 12 εταίρους της REVO (μια ομάδα εταιρειών που συνεργάζονται από το 2013 ώστε να δημιουργήσουν το Digital Flexo Printing), επιτάχυνση του time-to-market, εγγύηση της ομοιομορφίας των χρωμάτων και τέλος παροχή ασφάλειας στις συσκευασίες τροφίμων.

Το σύστημα Ink-on-Demand (IoD) εξαλείφει τα δοχεία μελανιού και τα πτερύγια από το θάλαμο. Η αντικατάσταση του μελανιού και η πλήρης πλύση πραγματοποιούνται σε λίγα λεπτά, με ποσότητα μελάνης και ελάχιστο υγρό πλύσης, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το νέο σύστημα DigiColor εκτελεί αλλαγές εργασίας “on-the-fly” στο χρώμα Delta E, και λειτουργεί ως εξής: κάθε μία από τις επτά μελάνες της γκάμας χρωμάτων (ECG: extended colour gamut) χωρίζεται σε ένα ανοικτόχρωμο μελάνι και ένα πιο σκούρο χρώμα, τα οποία στη συνέχεια αναμειγνύονται ώστε να προκύψει ένα ίδιο με το Delta Ε. Το χρώμα του DigiColor σε κλειστό κύκλωμα επιτυγχάνει «ψηφιακή» αντιστοίχιση χρώματος, συνεκτικότητα χρώματος σε οποιαδήποτε ταχύτητα, σε οποιοδήποτε υπόστρωμα και στον οποιονδήποτε χειριστή. Οι μεταποιητές και οι ιδιοκτήτες σημάτων θα μπορούν τώρα να βασίζονται σε μια νέα «ψηφιακή» τεχνολογία για την προστασία της μάρκας τους και το κυριότερο θα επωφεληθούν από την εξοικονόμηση χρόνου και βελτίωσης της ποιότητας.
Επίσης, παρουσιάστηκε μια λύση για την ανιχνευσιμότητα κάθε συσκευασίας, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις ESKO, AVT, Pantone και X-Rite στην ακαδημία REVO στην έδρα της Bobst στην Φλωρεντία.

Η νέα λύση επιτρέπει την “ψηφιακή” ανίχνευση από το πρωτότυπο αρχείο, στην εκτύπωση έως την επικύρωση της εργασίας και την τελική αποθήκευση των ψηφιακών δεδομένων που παράγονται από την τελική εκτύπωση. Βασίζεται στην τεχνολογία BOBST Digital Flexo και συνδυάζει στοιχεία WebCenter, ColorCert, SpectraLab και PantoneLive. Αυτό επιτρέπει μια πλήρως ψηφιοποιημένη και συνδεδεμένη ροή εργασίας, μετατρέποντας τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν οι ετικέτες και η εύκαμπτη συσκευασία – έγκαιρα, με τον σωστό ποιοτικό έλεγχο και το ελάχιστο κόστος.

Το πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας βασίζεται στην ακαδημία REVO στην BOBST Φλωρεντίας, Η Ακαδημία REVO είναι ανοιχτή σε μετατροπείς παγκοσμίως για να γνωρίσουν, να κάνουν δοκιμές και να τους εκπαιδεύσει στις λύσεις ECG, οι οποίες παραδίδονται από τα 12 μέλη-εταίρους και συνεργάτες της REVO.

Παράλληλα, η εταιρεία εταίρος της Mouvent – Bobst σε αυτή την εκδήλωση – παρουσίασε στην αγορά την ψηφιακή μηχανή εκτύπωσης LB702-UV, η οποία εκτυπώνει 100 m / min με 6 χρώματα και ανάλυση 1200 dpi.

Όσον αφορά την ασφάλεια των συσκευασιών τροφίμων, παρουσιάστηκε ένα σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας ανά μέτρο υλικού, τυπωμένο με τεχνολογία UV, για ανώτερη ποιότητα εκτύπωσης και αντιστοίχιση χρωμάτων, χωρίς VOC (πτητικές οργανικές ενώσεις) με καλύτερη σταθερότητα και βιωσιμότητα μελάνης.

Σε συνεργασία με την Flint, την GEW και την UVFoodSafe, η BOBST ανακοίνωσε τον ψηφιακό έλεγχο της ενέργειας UV. Αυτό επιτρέπει τη μοναδική ανιχνευσιμότητα της ασφάλειας κάθε εκτυπωμένου μέτρου υποστρώματος, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για παραγωγή συσκευασίας UV σε έντυπη συσκευασία με νέες πιστοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων. Σε σύγκριση με τις διαλυτές μελάνες και με βάση το νερό, τα μελάνια UV επιτυγχάνουν υψηλότερη ποιότητα εκτύπωσης και συνεκτικότητα χρώματος σε συνδυασμό με την απουσία VOC (πτητικές οργανικές ενώσεις), βελτιώνοντας τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των μελανιών.
“Η βιομηχανία ετικετών και συσκευασίας είναι σαφώς ψηφιακή, από πλευράς διαδικασιών, δημιουργίας αξίας και νέων επιχειρηματικών μοντέλων”, δήλωσε ο Jean-Pascal Bobst, CEOτης BOBST. “Η συνεργασία μεταξύ των εταίρων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της βιομηχανίας μας και της βιομηχανίας της συσκευασίας στο σύνολό της, η BOBST συμβάλλει στην προώθηση του μετασχηματισμού της βιομηχανίας με σημαντικές καινοτομίες και πραγματικές συνεργασίες, η οποία θα οδηγήσει σε λύσεις που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τόσο των μεταποιητών όσο και των ιδιοκτητών εμπορικών σημάτων ».

Από την Ελλάδα έδωσαν το παρόν ο κος Βασίλης και Χρήστος Χατζηχρυσός από την FORLABELS, ο κος Θεόδωρος Καλκαβούρας από τη ΕΤΙΚΕΤΟΠΟΙΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, από την ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ο κος Γρηγόρης Κόκκορης από τη DOT REPRO.

Στο τετραήμερο των εκδηλώσεων παρευρέθη ο Γιώργος Τριανταφύλλου από το All Pack Hellas, προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος από την κα Τίνα Παπαδημητρίου, από την OMNICOM, την οποία και ευχαριστεί για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.